Overhandiging aan premier

Een paar weken na de officiële verschijning overhandigde ik het boek aan een uiterst geïnteresseerde premier Rutte. Niet op het Binnenhof, waar we beiden werken, maar in een kerk: de Duinzichtkerk in de wijk Benoordenhout. Omdat er naast wet- en regelgeving ook nog normen en waarden zijn.

Gedeelde zorg: het door dalende oplages alsmaar kleiner worden van kranten en de gevolgen die dat heeft voor ordentelijke publieke meningsvorming en het publieke debat. Ook omdat je er met 140 tekens echt niet bent.

Hij wil er graag nog een keer verder over praten. Ik vind het fijn dat ik de ode aan de ambachtelijke journalistiek, en de weergave daarvan over de achterliggende veertig jaren, onder zijn aandacht heb kunnen brengen. Ook al komt de naam Rutte in het boek zelf weinig voor. Dat is het gevolg van het feit dat hij net als zijn voorganger Balkenende premier in het digitale tijdperk is.

Een paar muisklikken en je hebt alles. Denken we.
Klaas Salverda

…En aan de kamervoorzitter

Na de premier mocht ik het boek ook overhandigen aan de voorzitter van de Tweede Kamer, mevrouw Khadija Arib. In het verleden was ik zelf één van de veertien Haagse redacteuren die even zovele regionale kranten als correspondenten in Den Haag hadden. Er is op dit moment nog één.

De Kamervoorzitter houdt van papier – en dus van kranten om vást te houden. We spraken over de druk die er op maatschappelijke instituties als kranten en politieke partijen staat. En over het belang van een onafhankelijke pers in het hart van de democratie.

Door het boek bladerend was Arib blij met de aandacht voor een van haar illustere voorgangers in de Kamer, dr. Anne Vondeling die in de jaren zeventig liet optekenen dat de kracht van zijn functioneren is “dat hij als Kamervoorzitter geen autoriteitenvrees heeft”. Die eigenschap herkent ze.

Ik had het boekwerk, waarin veel aandacht voor openbaar bestuur en het politieke bedrijf, natuurlijk graag op de voorzitterstafel zien staan. Naast de Grondwet, de bijbel en de koran en nog zo een paar. Voor boeken is echter geen plaats meer op die belangrijke plek in de Kamer. “Het besluit hierover was voor mijn tijd”, zegt de huidige Kamervoorzitter. Meer over ‘Op en rond het Binnenhof’: pag. 292.

Grip op je eigen geschiedenis? Schaf Testament van de Pers zelf aan! Dat kan onder andere via onderstaande bestelbutton.

Uitgeverij Eburon over Testament van de pers

Dit boek mag met recht een ‘testament’ genoemd worden: het hoog informatieve werk is een zeer interessante uitgave. Klaas Salverda heeft vanuit zijn omvangrijke privé-archief een intensief archiefonderzoek uitgevoerd en daarmee de basis gelegd voor een bijzonder naslagwerk over de journalistiek. Daarbij heeft hij een heldere en gestructureerde opbouw aangebracht.

Een dergelijk omvangrijk naslagwerk is in deze vorm nog niet eerder verschenen. Het Testament van de Pers werpt licht op gebeurtenissen in het verleden, maar deze hebben zeker ook actuele maatschappelijke relevantie. De journalistieke ervaring van Salverda zorgt ervoor dat hij erin geslaagd is om alle informatie te verwerken tot een samenhangend geheel.

De stem van de auteur blijft op de achtergrond; het verhaal wordt vanuit het archiefmateriaal verteld. Dat is een van de sterke punten van dit boek.

Doordat er vele verschillende onderwerpen worden behandeld, zal het Testament van de Pers zonder meer herkenbaar zijn voor een breed publiek.

Drs. Natasja Oosterloo
Uitgever

RECENSIES

Laveloos boek

Een gedateerde, maar niettemin aantrekkelijke uitdrukking die ik heb overgehouden aan de bestudering van de correspondentie die de twee hoofdpersonen van mijn boek “Boom’s Blues” in de oorlogsjaren met elkaar voerden is: wat een laveloos boek! Het lijkt me dat deze uitdrukking in al zijn schoonheid van toepassing mag worden verklaard op je “Testament vd Pers”. Want inderdaad: wat een laveloos boek!
Wim Verbei, voormalig hoofdredacteur van het vakblad De Journalist, dat tegenwoordig onder de naam Villamedia uitkomt

Overzichtelijk

Wie van ‘faits divers’ houdt, kan zijn hart ophalen aan dit boek, waarin ze meer dan rijkelijk, maar wel uiterst overzichtelijk worden opgedist.
Ton Elias, ex parlementair journalist en mediawoordvoerder VVD in de Tweede Kamer

Schatkamer

Klaas Salverda opent met dit krantenboek een schatkamer van het cultureel erfgoed die nog maar voor een beperkt deel door digitalisering ontsloten is. Zijn reis door de krantengeschiedenis is ook een reis door het afwisselende landschap van de journalistiek, met goed gekozen momentopnamen uit een verloren tijd. Ze verdiepen het inzicht in politieke, sociale en culturele ontwikkelingen die ten grondslag liggen aan de democratie en de rechtsstaat. Met de aan deze fundamenten van de samenleving gekoppelde waarden en normen. In die zin gaat van het boek de  oproep uit, de traditie van  de vrije journalistiek, ongeacht de verschijningsvorm, voor de toekomst veilig te stellen.
Joan Hemels, emeritus hoogleraar communicatiewetenschap, in het bijzonder communicatiegeschiedenis, aan de Universiteit van Amsterdam

Bewaren

Dit is het boek dat u al zou hebben als u iedere keer dat u in de krant iets las waarvan u dacht: dat moet ik bewaren, dat ook gedaan zou hebben. Maar u deed het niet en daarom is dit het boek dat altijd al miste, geselecteerd door een journalist die omziet in verwondering. Het is niet een boek om in één keer uit te lezen, maar om regelmatig ter hand te nemen. Om dan met instemming of verwondering en soms met verontwaardiging nog eens te lezen hoe er in de krant gedacht en geschreven werd. Het biedt een gevarieerd, soms verwarrend, soms ontluisterend, maar steeds interessant tijdsbeeld.
Piet Hein Donner, oud-minister van Justitie, SZW en BZK

Te vroeg maar een genot

Het lijkt me eigenlijk nog veel te vroeg om het testament van de pers te schrijven, al hebben vooral de kranten en tijdschriften er wel eens beter voor gestaan. Maar wat een genot om in dit boek al die fragmenten over uiteenlopende onderwerpen als politiek, religie en multiculturele samenleving te lezen.
Max van Weezel, VN, Trouw, Argos, Met het oog op morgen, vicevoorzitter NVJ

Monument en grafsteen

Op vakantie heb ik jouw grote werk doorgebladerd, hier gelezen, daar gelezen en steeds meer gelezen. Ik ben onder de indruk. Het is een monument voor de journalistiek van de laatste decennia en tegelijk inderdaad ook helaas een grafsteen.

Het ambacht van de journalistiek, geplet onder de openbaarheid van de informatietechnologie en onder de massa van de commercialisering, heeft zich gesplitst in twee richtingen, die beide nergens eindigen: die der emotie en die van het geklets in panels en in columns. De ambachtelijke journalistiek lijkt bijna onzichtbaar geworden. Daarom is jouw werk nostalgisch en tegelijk een rood alarm.

Goede journalistiek is een wezenlijk onderdeel van een democratische samenleving. Soms wordt deze zelfs de koningin daarvan genoemd. Het verdwijnen er van opent de deuren van populisme, manipulatie en zelfoverschatting. Ik hoop dat jouw boek veel aandacht gaat trekken.
Hans Hillen, eerder journalist, voorlichter, parlementslid en minister van Defensie

TESTAMENT VAN DE PERS IN DE PERS

Voorpublicatie Villamedia, juli 2016
Recensie Boekennieuws en Boekenpost, juli 2016
Interview Omrop Fryslân, augustus 2016
Interview Leeuwarder Courant, augustus 2016
Bericht MediaFacts voor uitgevers, augustus 2016
Recensie Publiek Denken, september 2016
Achtergrond Bolswards Nieuwsblad, september 2016
Interview Kamerbode, intern nieuwsblad Tweede Kamer, september 2016
Recensie Den Haag Centraal, september 2016
Studiogesprek Omroep West, Haagsche Bluf, september 2016
Recensie Kerk in Den Haag, oktober 2016
Recensie Elsevier, oktober 2016
Recensie Villamedia, oktober 2016
Recensie De Boekensalon, oktober 2016
Interview AD Haagsche Courant, oktober 2016
Recensie Volkskrant, oktober 2016
Interview Trouw, oktober 2016
Interview Dagblad van het Noorden, oktober 2016
Studiogesprek De Taalstaat Radio 1, november 2016
Recensie Montesquieu Instituut, november 2016
Interview Stimuleringsfonds voor de Journalistiek, december 2016
Recensie Wijkblad Benoordenhout, december 2016
Studiogesprek (vanaf 33,40 u.) BNR Nieuwsradio, december 2016
Recensie Krantenproefabonnement.nl, december 2016
Nieuwsbericht GrootSneek.nl, december 2016
Nieuwsbericht Heeze, Leende, Sterksel Nu, december 2016
Nieuwsbericht Groot Nissewaard, december 2016
Nieuwsbericht Weekblad Hoogvliet, december 2016
Recensie Binnenlands Bestuur, januari 2017
Achtergrondartikel Kerkblad Onderweg, januari 2017
Recensie Nieuwsblad Omring Express, januari 2017
Recensie Edmund Husserl-Stichting, februari 2017
Nieuwsbericht Nieuwsblad Geldermalsen, februari 2017
Nieuwsbericht Het Kompas, Hardinxveld-Giessendam, februari 2017
Nieuwsbericht StadTiel.nl, februari 2017
Nieuwsbericht Twente Journaal, februari 2017
Nieuwsbericht De Stad Amersfoort, februari 2017
Nieuwsbericht Veenendaalse Courant.nl, februari 2017
Nieuwsbericht Ede-stad.nl, februari 2017
Nieuwsbericht De Puttenaer, februari 2017
Nieuwsbericht De Parel van Brabant, maart 2017
Nieuwsbericht Oirschots Weekjournaal, maart 2017
Recensie M&P Vakblad voor Maatschappijleer, 2017/01
Studiogesprek (vanaf 18,00 u.) Den Haag FM, mei 2017
Achtergrondartikel Spreekbuis, juni 2017
Weblog Pers en Omroep Spreekbuis, augustus 2017
Interview Spreekbuis, september 2017
Interview MAX Magazine, november 2017 

Voorpublicatie Villamedia, juli 2016
Recensie Boekennieuws en Boekenpost, juli 2016
Interview Omrop Fryslân, augustus 2016
Interview Leeuwarder Courant, augustus 2016
Bericht MediaFacts voor uitgevers, augustus 2016
Recensie Publiek Denken, september 2016
Achtergrond Bolswards Nieuwsblad, september 2016
Interview Kamerbode, intern nieuwsblad Tweede Kamer, september 2016
Recensie Den Haag Centraal, september 2016
Studiogesprek Omroep West, Haagsche Bluf, september 2016
Recensie Kerk in Den Haag, oktober 2016
Recensie Elsevier, oktober 2016
Recensie Villamedia, oktober 2016
Recensie De Boekensalon, oktober 2016
Interview AD Haagsche Courant, oktober 2016
Recensie Volkskrant, oktober 2016
Interview Trouw, oktober 2016
Interview Dagblad van het Noorden, oktober 2016
Studiogesprek De Taalstaat Radio 1, november 2016
Recensie Montesquieu Instituut, november 2016
Interview Stimuleringsfonds voor de Journalistiek, december 2016
Recensie Wijkblad Benoordenhout, december 2016
Studiogesprek (vanaf 33,40 u.) BNR Nieuwsradio, december 2016
Recensie Krantenproefabonnement.nl, december 2016
Nieuwsbericht GrootSneek.nl, december 2016
Nieuwsbericht Heeze, Leende, Sterksel Nu, december 2016
Nieuwsbericht Groot Nissewaard, december 2016
Nieuwsbericht Weekblad Hoogvliet, december 2016
Recensie Binnenlands Bestuur, januari 2017
Achtergrondartikel Kerkblad Onderweg, januari 2017
Recensie Nieuwsblad Omring Express, januari 2017
Recensie Edmund Husserl-Stichting, februari 2017
Nieuwsbericht Nieuwsblad Geldermalsen, februari 2017
Nieuwsbericht Het Kompas, Hardinxveld-Giessendam, februari 2017
Nieuwsbericht StadTiel.nl, februari 2017
Nieuwsbericht Twente Journaal, februari 2017
Nieuwsbericht De Stad Amersfoort, februari 2017
Nieuwsbericht Veenendaalse Courant.nl, februari 2017
Nieuwsbericht Ede-stad.nl, februari 2017
Nieuwsbericht De Puttenaer, februari 2017
Nieuwsbericht De Parel van Brabant, maart 2017
Nieuwsbericht Oirschots Weekjournaal, maart 2017
Recensie M&P Vakblad voor Maatschappijleer, 2017/01
Studiogesprek (vanaf 18,00 u.) Den Haag FM, mei 2017
Achtergrondartikel Spreekbuis, juni 2017
Weblog Pers en Omroep Spreekbuis, augustus 2017
Interview Spreekbuis, september 2017
Interview MAX Magazine, november 2017 

Grip op je eigen geschiedenis? Schaf Testament van de Pers zelf aan! Dat kan onder andere via onderstaande bestelbutton.