25 jaar OPZIJ

Ze hebben net 50 jaar volgemaakt. Maar Testament van de Pers kijkt terug naar december 1997 toen feministisch maandblad OPZIJ 25 jaar bestond.

In de brieven voorin lezen we over het fenomeen dat intellectuele, oudere vrouwen een relatie aangaan met een jongere asielzoeker. Volgens de geïnterviewde zouden beiden hiermee geen genoegen nemen als zij niet in een armoedepositie zouden hebben verkeerd. Pang!

Stofzeuren
Hoofdredacteur Cisca Dresselhuys tekent bij het jubileum aan dat ondanks alle mooie verhalen slechts 4 procent van de mannen strijkt (vrouwen: 90 procent), 6 procent schoonmaakt (tegen 72) en 5 procent (vrouwen: 85) doet de kinderen in bad. Anna Enquist mijmert dat een man zich moeilijk in het vrouwelijk stofzuigen laat dwingen. Pauline Sinnema heeft een column voor en over zeurende vrouwen onder de titel Nooit meer stofzeuren.

Hedy d’Ancona
Op bladzijde 47 zelfs een advertentie voor Gaviscon citroen om het maagzuur te houden waar het hoort. Hedy d’Ancona, ook wel bekend wegens haar uitgesproken voorliefde voor veelvuldig vrijen met kinderen, noteert als Europarlementariër ook een bevinding in een overigens warrig betoog: ‘Het Europees Parlement fungeert als vijver waaruit vrouwen worden opgevist als ze nodig zijn op andere posities, maar waarin ze ook terecht kunnen komen als ze eerder werkten als nationaal volksvertegenwoordiger of minister.’

Verkeerd beeld
Jonge feministen vinden dat de vrouwenbeweging zich moet vernieuwen en verjongen. Volgens Lilianne Ploumen, die alleen beroepshalve nog wel eens in een vrouwenhuis komt, roept alleen al de naam faminisme een verkeerd beeld op: ‘Misschien moeten we een nieuwe term verzinnen’. Girl power, oppert Ria van Oosten, hoofdredactrice van Zij-aan-zij: ‘Daar hoor ik die jonge meiden allemaal over.’

De nieuwe culinaire warme sauzen van Calvé. Boordevol verse ingrediënten uit een potje.

Nog een advertentie: Om het allerlekkerste op tafel te zetten, haalt u natuurlijk alles uit de kast. De nieuwe culinaire warme sauzen van Calvé. Boordevol verse ingrediënten uit een potje. Kan het nog lekkerder?

In een hokje
In het parlement tekent zich nog maar 25 jaar geleden een meerderheid af voor het homohuwelijk. Mathilde Santing houdt er niet van in een hokje geduwd te worden. Mensen die denken dat ze lesbisch is, hebben het mis. Ze heeft al vaker verkondigd dat ze biseksueel is, maar dat komt maar niet door, vertelt ze.

Verder lezen we dat:
* het wetenschappelijk bewezen is dat vrouwen toleranter zijn dan mannen,
* het tijdschrift Vrouwenstudies voortaan Genderstudies heet
* en dat de Emancipatieraad net is opgeheven.

Premier Wim Kok, langs de feministische meetlat, zou graag opa willen worden. Dat lijkt hem een mooie tijdsbesteding. Over vrouwen en de pikorde in de Tweede Kamer zegt hij dat haantjes over het algemeen iets beter kunnen pikken dan hennetjes. Cisca Dresselhuys vraagt hem ook of Willem-Alexander met Emily trouwt.

Vrouwen en internet
Dan een reportage over de vraag hoe belangrijk Internet voor vrouwen wordt. Gaat e-mail bijvoorbeeld de telefoon vervangen? ‘Natuurlijk ken ik de verhalen die verliefd worden via Internet en die vervolgens compleet afknappen als ze elkaar ontmoeten’. Er is op dat moment zelfs een vrouw die op Internet geneeskrachtige kruiden aanbiedt. De Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen heeft al een eigen homepage.

Seksuele intimidatie
Een onthullende brief van Fleur Speet, redactiesecretaris van een gerenommeerd literair tijdschrift, dat wordt uitgegeven bij een gerenommeerde literaire uitgeverij binnen de Amsterdamse grachtengordel: ‘In de literaire wereld zou je toch een bepaald soort beschaving verwachten. Het lijkt me niet meer dan normaal dat in een van de hoogste regionen van onze cultuur seksuele intimidatie tot het verleden behoort.’ Niets is minder waar, zo blijkt uit een autorit na een literaire avond in het midden van ons land.

In de kleine advertenties worden nieuwe spermadonoren gevraagd bij een Centrum voor Geboorteregeling (kosten worden vergoed) en een paar dagen emotionele blokkades opruimen aangeboden. Een vrolijke historica van 21 zoekt wegens homofobische huisbaas opnieuw een kamer in A’dam. Volgens een boekbespreking over de toekomst van de vrouw dreigt vanwege het oprukkende fundamentalisme ook voor westerse vrouwen de sluier.

Leuk rijmpje in de tekenserie over de relatie tussen schaapje en de reiger:

Liefde die zich niet verschoont
wordt met nageslacht bekroond
desnóóds, indien conceptie faalt
niet zelfgemaakt maar afgehaald

Schaapje en Reiger komen thuis
met een jong uit een tehuis
geen kuiken maar een hondenpuk
kijk, ze stralen van geluk!

Helaas! al gauw is het weer mis
Reiger geeft de baby vis
wijl Schaapje blaat, in zak en as:
wat baby eten moet is GRAS!

Interesse in dit collector’s item? Stuur even een mailtje voor een niet-commercieel aanbod van dit journalistiek erfgoed naar info@testamentvandepers.nl