De Vrije 90 jaar

Geen idee of het blad nog steeds bestaat, maar in 1988 bestond het Anarchistisch Maandblad al 90 jaar.

Een uitgave van het VRIJE Redaktiekollektief bestaande uit André, Gertjan, Jan en Piet. In een deelredaktie (?) zitten Geurt, Jean, Jannie en Marli. Het nummer is tot stand gekomen met financiële steun van onder meer The International Activists-groep. Kennelijk toch Nederlands.

‘Geen enkel anarchistisch, socialistisch, communistisch blad heeft het in Nederland zo lang volgehouden’, weet ene Rudolf de Jong die in de geschiedenis dook. Illustere voorgangers waaronder Domela Nieuwenhuis kenmerken zich volgens hem door een enorme koppigheid, maar ook door eigenheimerigheid die er borg voor staat dat het blad al die tijd een geïsoleerde positie inneemt en een nogal stoffige indruk maakt. Vindt Rudolf.

Meer recent heeft De Vrije bindingen gehad met bewegingen als:
* Ban-de-bom
* Provo
* het studentenverzet
* de kabouters
* het syndikalisme
* de buurtstrijd
* de politiek van het persoonlijke
* het anarca-feminisme
* Onkruit
* en krakers

‘Misschien zijn we wel een nieuwe voorhoede’

Rampenplan
Har van het kollektief Rampenplan, dat wel voor jaarlijkse weekends in Appelscha kookte, ergert zich er aan dat zo weinig mensen tegenwoordig helpen met het afwassen van de emaille borden en kroezen: ‘Veel mensen hebben minder verantwoordelijkheidsgevoel’. Zijn kookmaatje Ger ziet daar ‘misschien ook wel een veranderd tijdsbeeld of zo’ in.

Verder lezen we dat:
* het al macht is als je een struik andijvie uit de grond rukt
* de Albert Cuyp op zondagmiddag welhaast vredig is, uitgestorven op wat gokleveranciers en koffiehuisbezoekers met grote ringen na
* een groep potten die naar een homodemo in Manchester was gegaan, een spontaan idee had
* en dat veel anarchisten heel erg op zichzelf zijn gesteld

Klaas komt!
Heerlijk ook om nog weer eens ‘Klaas komt!’ te lezen. Het stukje onder die titel was voor Roel van Duyn reden om in maart 1965 uit de redaktie te stappen na een meningsverschil over mystiek en artisticiteit, revolte via happening, nonconformisme en een trap tegen de vastgelopen autoritaire samenleving van Nederland. En natuurlijk ook nog iets met klassenstrijd.

Geen touw meer aan vast te knopen maar hartstikke leuk om die kreet tijdens mijn studie zo vaak op gevels in Amsterdam tegen te komen.

Interesse in dit collector’s item dat werkelijk voer geeft om op af te studeren? Stuur even een mailtje voor een niet-commercieel aanbod van dit journalistiek erfgoed naar info@testamentvandepers.nl