Jubileumnummer Milieudefensie

Een extra dik jubileumnummer van het ‘opinieblad over het milieu’ van de gelijknamige vereniging: Milieudefensie.

Bij dit blad uit 1997 stuiten we tot onze grote verbazing gelijk op een advertentie voor een accumulerende houtkachel die voor milieubewuste warmte schijnt te zorgen. ‘Want als hout goed wordt verbrand, is het ecologische brandstof bij uitstek. Zo wordt zure regen vermeden en is er geen bijdrage aan het broeikaseffekt’, lezen we met de kennis van nu.

De milieubeweging is volwassen geworden, staat in het commentaar van nu 26 jaar geleden: ‘Greenpeace dwong Shell op de knieën met de Brentspar, het slot op Schiphol kwam mede tot stand door de acties van Milieudefensie en Natuurmonumenten dwong de gemeente Amsterdam het onderste uit de kast te halen’. (Al hebben we bij dit laatste geen idee meer waar dit op slaat.)

Dat Schiphol toen al de strengste milieueisen ter wereld had, heeft volgens haar eigen zeggen alles met toenmalig minister Margreeth de Boer te maken.

We lezen ook dat:
* Philips en andere producenten van elektronische apparaten vanaf 1 januari 1999 afgedankte elektrische apparaten gaan recyclen
* Jan Blokker en Marcel van Dam niet zo flauw moeten doen tegen de milieubeweging
* het scheiden van afval voor veel buitenlanders taboe is, dit in tegenstelling tot veel Nederlanders
* vanuit een Frans ontwerpbedrijf binnenkort de eerste auto’s op lucht rijden
* en zelfs twee keer het verhaal dat de milieubeweging potentieel een enorme macht heeft

‘De milieubeweging heeft haar plekje onder de zon, naast de ANWB, de boerenorganisaties en de ouderenbonden’

Interesse in dit collector’s item? Stuur even een mailtje voor een niet-commercieel aanbod van dit journalistiek erfgoed naar info@testamentvandepers.nl