VARA bewaarnummer

Geen idee meer waarom ik de VARA-gids van 27 februari tot en met 4 maart 1988 liefst 35 jaar lang bewaarde. Behalve dat er UNIEK BEWAARNUMMER op staat. Voor Robert Long ‘meer predikant dan showman’ op de cover was het niet.

Het blijkt de laatste VARA GIDS te zijn geweest. Naar eigen zeggen een collector’s item. Want vanaf de week erna komt er een splinternieuw VARA TV MAGAZINE met een UITNEEMBARE RADIOGIDS. Dit handige spoorboekje kan bij het radiotoestel worden bewaard en is ook handig als je vele uren in de auto zit.

Het lijkt een revolutie. Uit het interview met Robert Long komt naar voren dat hij toch niet de ‘gladgestreken TROS-presentator’ is waar hij even op leek. Hij roept als vanouds alweer controverses op en zou nooit een Jos Brink willen zijn.

Jos Brink?
In de TV-TOP 10 staat Wedden dat….? (AVRO) bovenaan. Jos Brink is goed voor ruim 5 miljoen kijkers. Op 2 Animal crackers (TROS) en op plek 3 Medisch Centrum West (ook TROS). Brandpunt (KRO) en Televizier (AVRO) trokken elk toch ook nog bijna 3 miljoen kijkers. In de brievenrubriek verwondert het C. van Enteren uit Amersfoort niet dat ‘Achter het nieuws’ de hoogste waardering heeft: ‘Het is gewoon beter, actueler en brengt niet van die afgezaagde onderwerpen’. De VARA ontvangt trouwens ook graag legaten.

Casablanca
De VPRO neemt jonge buitenlanders uit Amsterdam mee naar hun geboortestad, waaronder Casablanca. Mensen willen daar graag weg, want er is geen werk en er zijn geen uitkeringen. Over gevoelige zaken kun je er heel moeilijk praten. Over de emancipatie van meisjes bij voorbeeld wil niemand wat zeggen. Er zijn ook veel bordelen en hoeren, maar daar praat al helemaal niemand over.

De VARA GIDS grapt nog dat ze bij de VPRO nog wel even vooruit kunnen, want volgens de laatste gegeven staan er bij de Amsterdamse vreemdelingenpolitie 104 verschillende nationaliteiten ingeschreven. ‘De Haags Politie heeft prima banen’, aldus een paginagrote advertentie onder de kop ‘De is voorlopig de laatste bon die je schrijft’.

Zeg ‘ns AAA
We zien programmagegevens over Miss Marple, Flying Doctors, Zeg ‘ns AAA en Jonge mensen op het concertpodium. De Zangeres Zonder Naam nam (‘Bedankt lieve mensen’) afscheid van haar publiek, maar Toots Thielemans blaast er nog lustig op los. En Rondom Tien gaat over het verborgen leed van allergiepatiënten. In het verkeersprogramma ‘Nederland verkeert’ aandacht voor de rage van luxaflex op de achterruit. Een gevaarlijk accessoire.

Op vrijdag om 22.45 uur een documentaire over de gevolgen van 40 jaar onevenwichtige industrialisatie op Taiwan. De geweldige vervuiling lig als een tijdbom onder het eiland en als er niet strenge maatregelen worden genomen, zal de bom nog deze eeuw (dus voor het jaar 2000) ontploffen.

Plaatjesboeken
Volgens de RVU leiden ‘Plaatjesboeken’ vol ingewikkelde technische hoogstandjes niet alleen tot meer genot uit seks. Bij al die seksuele rekoefeningen en erotische vogelnestjes begint de tederheid en intiminteit nogal uit het zicht te raken.

In het laatste oude nummer lezen we dat er nu ook CD’s op de markt komen met beeld erop. Op een single CD kan 5 minuten beeld en 20 minuten muziek. Voor speelfilms zijn er schijven van 20 en 30 centimeter.

Portiersloges
In de diverse portiersloges van het NOS-complex komt een fotoboek te liggen van de bestuursleden van de NOS en de commissarissen van het NOB. Zodat de mensen van de bedrijfsbeveiliging niet nog een keer de enorme blunder kunnen begaan om een hoge piet naar zijn pasje te vragen. De VARA doet trouwens twee heerlijke dikke handdoeken plus twee washandjes kado voor één nieuw aangebrachte abonnee.

Interesse in dit collector’s item? Stuur voor een niet-commercieel aanbod van dit journalistiek erfgoed even een mailtje naar info@testamentvandepers.nl