Het gaat snel met roodgroen

Het gaat snel, met de samenwerkingsdrang van PvdA en GroenLinks. Van de principiële tegenstanders – in met name de PvdA – wordt al een tijdje weinig vernomen, signaleert de Volkskrant eind januari:

Dit weekeinde worden de congressen voor het eerst fysiek samengevoegd, in mei treedt de gezamenlijke fractie in de Eerste Kamer aan en sinds maandag is er ook een beginselprogramma, of in elk geval een aanzet daartoe: de wetenschappelijke bureaus van beide partijen hebben de gemeenschappelijke idealen in één stuk proberen te vangen. Tot hun eigen verbazing stellen ze vast dat dat geen enkel probleem was. Waarover waren ze het vooral eens? ‘Over alles wel.’ (…)

Waarna de Volkskrant commentarieert over de thema’s waar ze met een grote boog omheen lopen, het immigratiebeleid voorop. En dat in de praktijk vaak minder fraaie politieke oplossingen nodig zijn. Plus wat hét verschil is tussen PvdA en Groen Links: bereid zijn tot compromissen, of niet.

Conclusie van de krant

PvdA en GroenLinks zijn het binnenskamers al heel lang over vrijwel alles eens, tot het moment dat Mark Rutte in de kamer verschijnt om te vragen of er iemand komt meeregeren. Hét onderscheid tussen de twee partijen is geen kwestie van politieke overtuiging maar van politieke mentaliteit. De lakmoesproef voor de nieuwe beweging komt dan ook niet met de debatten over het nieuwe beginselprogramma of met de toespraken op de komende congressen, maar op het moment dat er weer een kabinet moet worden geformeerd.

Volkskrant 31 januari 2023 – Commentaar door Raoul du Pré: Hét verschil dat PvdA en GroenLinks nog moeten overwinnen is het verschil in mentaliteit

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Archieven