De doodsbedreigingen en scheldpartijen die D66-politica Sigrid Kaag te verduren krijgt, leiden tot verontwaardiging. Hoe stop je haat, vraagt Trouw zich met theologen af.
Een paar citaten van Matthias Smalbrugge, hoogleraar Europese cultuur en christendom aan de Vrije Universiteit in Amsterdam:
“Haat is een complex fenomeen, maar de kern is: een zo grote afschuw van een ander hebben dat je die uit het bestaan wilt verwijderen. De Spaanse filosoof José Ortega y Gasset had het over het ‘continu virtueel doden van de ander’ – in tegenstelling tot gewone moord waarbij iemand in één keer wordt geëlimineerd.” (…)
“Haat depersonaliseert, versteent mensen tot objecten. Je staat er niet voor open gecorrigeerd te worden door de werkelijkheid, bijvoorbeeld door iemand te ontmoeten – je wéét gewoon dat die ander fout is, er niet moet zijn. Het gaat niet om de concrete meneer x of mevrouw y, maar om het beeld dat jij vormt. De ander is een projectiescherm voor jouw wrok. Je zoekt een zondebok die moet boeten voor jouw onmacht om je leven zo in te richten dat je er blij mee bent.” (…)
“Sociale media faciliteren en versterken dat depersonaliseren. Met als gevolg dat ook de haat in onze samenleving toeneemt. Je kent iemand niet, maar die iemand heeft een belangrijke rol en een mening die jou niet bevalt, dus zeg je: ‘kop eraf’. Sociale media geven mensen een gevoel van macht: ik kan kwetsen, bedreigen.” (…)
En: “Vrijheid van meningsuiting begint niet met het recht te zeggen wat je denkt, maar met accepteren dat een ander een andere mening heeft dan jij.”