Nederland internationaliseert, en daar zullen volgend kabinet en volgende Kamer mee moeten dealen, schrijft NRC in een commentaar waarmee het wil laten zien waar het staat. Enkele kernnoties:
Het kabinet is niet gevallen op misbruik van gezinshereniging door een marginaal aantal statushouders, maar op het héle vraagstuk migratie. Een economische, sociale én culturele kwestie die gaat over arbeidsmarkt, tekorten aan vakpersoneel, druk op de woningmarkt, zorg en onderwijs, gebrek aan ruimte en sentiment over de ‘ander’. En dus op de wezenlijke vraag ‘in welk land’ Nederland de komende decennia (nog verder) zal veranderen. Identiteit dus, natie, wij-gevoel. (…)
Zo bezien is de val van het kabinet een vlucht voor de feiten. Of een poging om die juist te verstoppen. Asielmigratie is immers maar een onderdeel van de totale migratie, die in 2022 403.000 personen bedroeg. In dat jaar vroegen 35.500 vluchtelingen een asielstatus aan. Toch domineert die groep het beeld. De asielzoeker als focus voor politiek binnenlands theater. En dat beneemt het zicht op het echte probleem.
Zonder migranten lopen dienstverlening, bedrijfsleven, logistiek, retail, horeca, zorg en wat al niet meer, in de komende jaren vast. Dat is een realiteit die de burger onder ogen moet zien. Nederland digitaliseert niet alleen, maar internationaliseert. Met gevolgen voor de voertaal, de omgangsvormen, het zelfbeeld en de identiteit. Een volgend kabinet en een volgende Kamer zullen er mee moeten dealen. Wat ze helaas nu niet meer konden.