Zilveren koetsje na 28 jaar Binnenhof

De voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib, reikte vandaag het Zilveren Koetsje uit aan mij als Haags journalist. De onderscheiding is bestemd voor wie langer dan 25 jaar op het Binnenhof werkzaam zijn geweest. Ik ben geloof ik een van de eerste zelfstandig gevestigde journalisten die hiervoor in aanmerking komt.

Ik begon in 1990 bij de Gemeenschappelijke Pers Dienst – later Geassocieerde Pers Diensten – als Haags redacteur van het Noordhollands Dagblad. Vanaf 1998 vestigde ik me zelfstandig als journalist gespecialiseerd in produkties op het vlak van het openbaar bestuur. Bijna 20 jaar lang verzorgde ik de parlementaire berichtenstroom voor het vak- en verenigingsblad van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, VNG Magazine. Daarnaast in al die jaren voor uiteenlopende opdrachtgevers tal van journalistieke produkties over openbare orde en veiligheid, bouwen,  milieu, inkopen en aanbesteden en de gehandicaptenzorg.

Tegenwoordig doe ik onder meer de redactie van de website van het Verbond van Sectorwerkgevers Overheid, dat is de koepel van alle overheidswerkgeversorganisaties uit het openbaar bestuur, het veiligheidsdomein en het onderwijs. Tot zijn werkzaamheden behoort opnieuw alle Haagse berichtgeving.

Richtingaanwijzers
Als actief volger van journalistiek nieuws schreef ik twee jaar geleden het ruim 600 pagina’s tellende Testament van de Pers waar deze website verder op ingaat. Een ode aan de ambachtelijke journalistiek nu de oplages van papieren kranten sterk dalen. Een zeer ingrijpende en zorgelijke ontwikkeling, vind ik, omdat de daling ook gevolgen heeft voor hun rol als richtingaanwijzers. Een ontwikkeling die vergelijkbaar is met wat politieke partijen, kerken en bonden momenteel doormaken nu de samenleving steeds minder collectief gedeelde beelden kent.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Archieven