De VS loopt een paar jaar voor op de rest van de wereld, wordt vaak gezegd. Geldt dat ook voor de weg die de natie nu met Donald Trump als nieuw gekozen president inslaat? Telegraaf-correspondent Paul Jansen beschouwt de betekenis van zijn monsterzege. Een klein stukje hieruit.
(…) Er zijn belangrijke lessen te trekken uit de stormachtige politieke ontwikkelingen in de VS, ook voor Nederland. Want alle bangmakerij, gekkigheid, vijandigheid en extremen hebben de kiezer niet van Trump weggedreven. Hoe komt het dat een meerderheid van de Amerikanen een bozige, liegende ’potentaat’, die is achtervolgd door strafzaken, verkiest boven een blije, optimistische ’powervrouw’ die de democratie zou redden? Het antwoord lijkt eenvoudig en hard: als burgers het gevoel hebben dat machthebbers niet meer naar hen luisteren, noch hun belangen vertegenwoordigen, dan wordt de al dan niet bedreigde democratie een lege huls.
Hoe losgezongen de macht in de VS was geraakt van de bevolking, werd de voorbije jaren bij herhaling duidelijk. Terwijl veel Amerikanen worstelden met de torenhoge inflatie en de eindjes amper aan elkaar konden knopen, pompte de Biden-regering tientallen miljarden dollars belastinggeld in verre oorlogen zoals in Oekraïne. Ook toonden Democratische bestuurders op alle niveaus zich meer begaan met illegale migranten dan eigen burgers door de buitenlanders niet terug te sturen, maar op te vangen in hotels, inclusief gratis maaltijden of zakgeld, oplopend tot 350 dollar per week. In de VS leven ondertussen volgens officiële cijfers ruim 650.000 burgers op straat, onder wie veteranen. Het werkelijke cijfer ligt vermoedelijk veel hoger.
Het maakt duidelijk waarom Amerikanen in meerderheid een sloper willen, een hemelbestormer die de prioriteiten in Washington herschikt. De zittende regering was solidair met de hele wereld behalve de eigen burgers, zo leek het. Het helpt ook verklaren waarom alle waarschuwende woorden van de Democraten, en alle idiote uitspraken en beledigingen van Trump niet tegen maar juist voor hem werkten. Als jouw vijand waarschuwt voor gevaar, is dat niet zozeer een dreiging maar een kans. (…)