Detecties van illegale grensoverschrijding. Bron: Frontex EU met FRAN- en JORA-gegevens van juli 2023.

Migrant heeft geen smokkelaar meer nodig

Via Facebookgroepen en andere sociale media leren vluchtelingen van elkaar hoe ze de oversteek vanuit Tunesië naar Europa kunnen maken.

Een paar stukjes uit een heel actuele reportage in Trouw die aangeeft dat ‘mensensmokkelaar’ als beroep uitsterft:

‘Wie kan mij helpen?’, postte Zakari op de Facebookpagina Africa market Sfax. ‘Ik zou graag naar Italië willen en ben nu in Libië. Ik zoek een verbinding met Tunesië.’

De groep, van oorsprong een online gemeenschap van zwarte migranten, krijgt steeds meer weg van een platform voor doe-het-zelfreizigers. Ze vinden er alle benodigdheden. Bootaccessoires zoals gasflessen. Schippers en iemand voor de navigatie. Een kant-en-klare smokkelbootreis, motorboot van 7 meter, 40 pk en met maximaal 35 personen, voor circa 300 euro.

‘Gerard’ smokkelt geïnteresseerden de grens tussen Italië en Frankrijk over. En ‘Augustin’ wil weten wat een reis over land van Ivoorkust naar Tunesië kost. Waarschijnlijk hoopt Augustin uiteindelijk te belanden op het Italiaanse eiland Lampedusa.

Momenteel zetten per dag zo’n 1500 tot 2000 vluchtelingen voet aan wal op het Italiaanse eiland. De autoriteiten kunnen de toestroom niet aan: in het opvangcentrum zitten tien keer meer mensen dan de maximale capaciteit. Sommigen plaatsen na aankomst een berichtje op Africa market Sfax: ‘Ik ben aangekomen in Italië’, vergezeld door een icoontje van de Italiaanse vlag.

Daar niet iedereen heelhuids aankomt, daar gaat het in de Facebookgroepen zelf nauwelijks over. In de reacties wordt nog wel eens gewaarschuwd voor de gevaren. Maar het lijkt maar weinig mensen af te schrikken.

Tunesiërs pakken het heel anders aan, vertelt oud-smokkelaar ‘Yassine’ in een café in het centrum van Tunis. ‘Die kennen de wegen en organiseren hun reizen zelf. Kijk maar eens op TikTok. Jongeren zoeken elkaar op, regelen zelf een boot, de benodigde accessoires en een ervaren schipper. In wezen is mensensmokkelaar een uitstervend beroep.’

Faïrouz ben Salah: Met doe-het-zelftips heeft de migrant geen smokkelaar nodig, in: Trouw 4 september 2023

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Archieven