Aardig Briefje van Jan aan Angela de Jong over de eigen keuze van de Friese weerman Piet Paulusma om voor zijn dood niet eerst bij haar langs te gaan.
Eerst een paar regels uit het Briefje van Jan:
Het was gênant.
Terwijl het lijk van de gevierde weerman Piet Paulusma bij wijze van spreken nog warm was, liet jij bij het NPO 1-radioprogramma ‘Spraakmakers’ zien dat je het empathisch vermogen van een platbodem hebt.
Piet Paulusma had ervoor gekozen om het nieuws over zijn ziekte alleen te delen met mensen die er hun snater over konden houden.
Dat is natuurlijk geheel tegen de trend in jouw wereld in.
Daar wordt de naderende dood in columns, tv-interviews en boeken uitgemolken tot de koe geen druppel meer heeft. (…)
Piet stond drie dagen voor zijn dood nog het weer te presenteren alsof er niets aan de hand was en ging in absolute stilte heen.
En jij?
Jij tetterde in een microfoon dat Piet Paulusma zichzelf tekort deed.
Meer lezen?
Egodocumenten
Dan een noot van mij uit krantenbijbel Testament van de pers, gratis verkrijgbaar voor wie in journalistieke waarden geïnteresseerd is. Het format om je eigen levenseinde uit te melken begon met Louis Sinner die eind jaren zeventig in het AD over z’n keelkanker schreef. Sindsdien is een stroom egodocumenten verschenen over alle mogelijke aandoeningen – en wat dat met je doet. Het doorbrak taboes, ook naar de inhoud van onderwerpen waar eerder over werd gezwegen, maar plaatste de journalist op de voorgrond. Intussen zijn de boeken met het eigen verhaal een niet meer te temmen stroom. De afstandelijke rol van de journalist als waarnemer een stuk minder vanzelfsprekend.
‘Over jezelf schrijven. Je eigen ziekte. De journalist die voor de spiegel gaat staan en verslag doet van zichzelf’, schreef collega Rineke van Houten al geruime tijd geleden in het vakblad De Journalist. Maar Piet Paulusma wilde het buiten de intieme kring van zijn geliefden alleen maar over het weer hebben. Uit de Telegraaf: Het bleef hem tot het laatst verbazen dat de zon elke dag weer opkwam, en Piet Paulusma wilde er geen dag van missen. Het liefst had hij elke dag live verslag gedaan van het fenomeen.
Kijk hier hoe Piet bij Omroep Max zijn laatste weerbericht presenteerde. Afgelopen zondag, toen hij zijn gevecht tegen de silent killer verloor, kleurde de lucht donker in de richting van Harlingen waar weerman Piet Paulusma woonde. Daarna ging zij bloedrood onder. Weerman Piet stierf zoals hij leefde. Met een authenticiteit die in het licht van de camera niet valt te evenaren.