Ineenstorten klimaat is begonnen

‘Het ineenstorten van het klimaat is begonnen’, reageert secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres, voor ons in NRC, op de nieuwste metingen van stijgende temperaturen.

‘Leiders moeten nu de druk opvoeren voor klimaatoplossingen. We kunnen de ergste klimaatchaos nu nog afwenden – en we hebben geen moment te verliezen’, citeert NRC Guterres. Eerder waarschuwde de VN-baas al voor een op handen zijnde ‘klimaathel’.

De zomer van 2023 was de warmste die ooit is gemeten, zo stelt de Copernicus Climate Change Service van de Europese Unie in NRC. Het was ‘met grote afstand’ de heetste augustus die in de geschiedenis gemeten werd. Alleen de maand ervoor, juli 2023, overtrof augustus als wereldwijd heetste maand.

Het jaar 2023 lijkt het op een na warmste jaar uit de geschiedenis met metingen te worden. Alleen 2016 komt daar nog bovenuit, dat jaar dreef een krachtige El Niño het kwik de hoogte in.

Afgelopen augustus was 1,5 graad warmer dan de pre-industriële temperaturen.

NRC meldt verder als nieuws dat Copernicus meer verontrustend nieuws had: ’De mondiale temperaturen van het zeeoppervlak zijn voor de derde opeenvolgende maand ongeëvenaard gestegen [tot gemiddeld 20,98 graden Celsius] en het zee-ijs bij Antarctica heeft juist een recordlaagte bereikt voor deze tijd van het jaar’. En het WMO schat de kans dat het warmste jaar ooit in de komende vijf jaar gemeten wordt op 98 procent.

Casper van der Veen: Zomer 2023 heetste ooit gemeten, in: NRC 6 september 2023

Noot Testament van de Pers: Wat moeten we volgens Guterres onder ineenstorting verstaan? Kan het klimaat zelf ineenstorten of bedoelt hij de ecosystemen en dientengevolge samenlevingen? ‘t Is net als met het weer: je kunt het mooi of slecht vinden, maar weer is weer. En morgen hebben we dat ook weer. Fatalistisch gedacht omdat weer en klimaat veranderen – en we meer aan oorzaken en gevolgen moeten doen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Archieven