Graffiti op een muur in Lissabon stelt het seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk aan de kaak

Bisdommen bankroet

Twee Californische bisdommen hebben faillissement aangevraagd, omdat ze zeggen schadeclaims wegens kindermisbruik niet meer te kunnen betalen. Twee andere bisdommen denken erover, schrijft Trouw.

Het bisdom van Oakland heeft nu ook faillissement aangevraagd. De bisschop in de Amerikaanse staat Californië meldt de parochianen dat tegen ‘zijn’ kerk 330 rechtszaken worden aangespannen, die betrekking hebben op kindermisbruik door geestelijken. Het totaal aantal meldingen van misbruik in Californië, gedaan vanaf 2019, is 3000.

In maart zette het bisdom van Santa Rosa dezelfde stap. Ook daar was de kerkleiding bang dat de kerk de mogelijke claims van honderden melders niet kon betalen. Uit de aanvragen van de twee bisdommen blijkt dat ze zichzelf als kale kip beschouwen. De Amerikaanse katholieke kerk wordt al jaren geconfronteerd met telkens nieuwe meldingen van seksueel misbruik voor geestelijken, lezen we in Trouw.

Door dit nieuwsstukje gingen mijn gedachten terug naar wat Stijn Fens een aantal jaren geleden in Trouw schreef. Begin jaren negentig maakte Fens voor ‘Kruispunt TV’ reportages over seksueel misbruik door priesters in Amerika. Na de eerste uitzending belde zijn vader. “Jongen, ik ben er helemaal kapot van. Ik heb erom gejankt.” Aan zijn stem hoorde Fens dat hij nog steeds geëmotioneerd was. “Maar als het in Amerika zo wijdverbreid is, dan moet het hier ook gebeurd zijn. Ook bij mij op school. Maar ik heb er nooit iets gemerkt.”

Op dat moment mengde zijn moeder zich in het gesprek. “Ach kom op nou Kees, over pater X gingen ook al verhalen.” “Maar ik heb het niet gemerkt, echt niet”, hield zijn vader vol. “Ik vind dat zo iemand nooit meer de mis kan doen. Dan ontheilig je het allerheiligste.”

Broeders van Liefde
Het gruwelijkst vond Fens het verhaal van de elfjarige Dolf, zoals opgetekend in NRC Handelsblad. Dolf werd warm onthaald op een internaat van – hoe ironisch – de Broeders van Liefde. Binnen drie weken werd hij misbruikt. Het allerergste, zei Dolf later, was de combinatie van eenzaamheid, onveiligheid en heimwee. “Mijn ouders waren ver weg. Ik kon geen kant op.” In een brief zijn nood klagen kon ook niet. Alle post aan en van de leerlingen werd door de broeders gecontroleerd.

Mijn gedachte hier nu bij: Hoe erg is het als een bisdom bankroet wordt verklaard en nooit meer eucharistie mag houden?

Trouw 30 mei 2023: Misbruik brengt bisdommen Californië op rand van faillissement
Trouw 27 maart 2010 – Stijn Fens: Die kerk is óók van mij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Archieven