De oorlog tegen de beschaving

De dood van de 17-jarige Nahel door een politiekogel en de geweldexplosie die erop volgde, blijven links en rechts verdelen, schrijft Ephimenco in Trouw. We citeren een paar zinnen uit zijn rake column:

Voor linkse politici en kranten zijn ‘het politiegeweld’ dat zich door ‘racisme’ voedt, evenals de armoede in achterstandsbuurten de oorzaken van het geweld. (…) Rechts daarentegen hekelt de ‘ongecontroleerde immigratie’, de drugshandel en gebrekkige integratie, die van honderden buurten in heel Frankrijk zones hebben gemaakt waar het recht verdwijnt.

Doelwitten
Misschien zeggen volgens Ephimenco ook de doelwitten van de relschoppers iets over de aard van het geweld:

Als scholen (28), mediatheken, buurthuizen, culturele instellingen, belastingkantoren of stadhuizen (34) worden aangevallen en vaak in lichterlaaie worden gezet, dan is er sprake van een oorlog tegen de beschaving in het algemeen en de Franse overheid in het bijzonder. (…) Maar het zijn vooral winkels, bij voorkeur sport- en schoenenwinkels, en supermarkten die werden geplunderd en deels vernietigd. In Drancy werd een heel winkelcentrum leeggeroofd en in brand gestoken.

Relgenot
De overgrote meerderheid van deze relschoppers zijn minderjarigen met een migratieachtergrond. De gemiddelde leeftijd ligt tussen veertien en achttien jaar en soms nog jonger, volgens de Franse autoriteiten. Hun haat richt zich niet alleen tegen de politie, maar tegen het land zelf. En hun relgenot lijkt grenzeloos.

Column Sylvain Ephimenco: De oorlog tegen de beschaving komt niet volledig op het conto van de ‘boze burgers’,  in: Trouw, 1 juli 2023

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Archieven