‘Nederland vatbaar voor oorlog’

De vredesbeweging bestaat 75 jaar. Rolien Sasse is directeur van Pax, de grootste vredesorganisatie van Nederland. Trouw sprak met haar. Een paar citaten uit het veel grotere interview:

Hoewel conflictgebieden een belangrijke pijler blijven voor de vredesbeweging, zal Pax de komende maanden ook de internationale ervaring inzetten om conflicten in Nederland te beslechten. Want de situatie vraagt om meer aandacht, vindt Sasse: ‘Ik zie een aantal elementen in de samenleving die een voorstadium vormen van hoe een conflict ontstaat.’ Sasse somt op: burgers die tegenover elkaar staan, weinig vertrouwen in de overheid, dehumaniseren van minderheden, het beknibbelen op de rechtsstaat. (…)

Het zijn kleine stapjes, veel Nederlanders zijn tevreden, maar er broeit onderhuids wel iets. ‘Vrede is minder vanzelfsprekend dan dertig jaar geleden.’ Het is een van de redenen dat Pax tijdens het 75-jarige jubileum de nadruk legt op de situatie in Nederland. Want die barstjes vormen een belangrijke voorbode voor onvrede en uiteindelijk kan dat leiden tot oorlog. ‘Dat kan je voorkomen door in een vroeg stadium alle groepen te betrekken, en in gesprek te gaan.’

Het is de kurk waar de vredesbeweging op drijft: het samenbrengen van alle lagen van de bevolking – variërend van studenten tot vluchtelingen en politici. Het zijn steeds minder vanzelfsprekende ontmoetingen omdat Nederland in de afgelopen dertig jaar is gepolariseerd. Mensen met verschillende achtergronden of opleidingsniveaus komen elkaar nauwelijks nog tegen. Het is een gevolg van de ontzuiling: de kerk doet er minder toe en op tal van terreinen leven mensen langs elkaar in plaats van met elkaar. ‘Dat maakt Nederland vatbaar voor oorlog. Vrede is hier niet meer vanzelfsprekend.’ (…)

Janne Chaudron: Ook Nederland is vatbaar voor oorlog, zegt Pax-directeur Rolien Sasse. ‘Vrede is niet meer vanzelfsprekend’, in: Trouw 15 september 2023

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Archieven