Schrikbeeld van een burgeroorlog in Frankrijk

Niet voor het eerst ontploft in Frankrijk de uiterst ontvlambare cocktail van criminaliteit, onvrede in geïslamiseerde voorsteden, massa-immigratie, politiegeweld, echt of beweerd racisme en linkse politici die het vuur oppoken. Maar niet eerder viel zo vaak het g-woord, van guerre civile, burgeroorlog, noteert René ter Steege in Wynia’s Week. Een paar stukjes hieruit om in het achterhoofd te houden:

Arm Frankrijk. Alsof het niet genoeg heeft te stellen met een opstand, krijgt het ook nog op zijn kop van de Verenigde Naties. Zo ontving Parijs van het VN-bureau voor Mensenrechten de sommatie het ‘racisme bij de politie’ aan te pakken. Dat zou op 27 juni in de Parijse voorstad Nanterre een agent hebben aangespoord om de 17-jarige Nahel Merzouk dood te schieten, het sein tot de rebellie die zich razendsnel verspreidde.

In plaats van compassie te tonen met een land in nood, gaf de VN het een trap na. Woordvoerder Ravina Shamdasani stelde zonder enig bewijs dat racisme Nahel het leven had gekost. (…)

Een doorzetter
Was Nahel een ‘engel’, aldus stervoetballer Kylian Mbappé, of ‘gajes’, ‘racaille’, volgens andere Fransen? Hij was in elk geval een doorzetter, getuige de vijftien keer dat de politie in Nanterre en omgeving hem in zijn korte leven aanhield voor het besturen van een auto zonder rijbewijs. Al die vermaningen, boetes, insluitingen op het politiebureau en een bevel voor een jeugdrechter te verschijnen hadden Nahel niet van zijn ideaal kunnen afhouden: het scheuren in dure auto’s.

Zo kon het gebeuren dat hij die ochtend met twee maten in een ‘sportieve’ Mercedes AMG met Poolse kentekenplaten extra gas gaf op een voor de stadsbussen bestemde rijbaan. Even voordien was hij surveillerende motoragenten opgevallen door zijn gevaarlijke rijgedrag waarbij een voetganger en een fietser zich nog net in veiligheid konden brengen.

Nahel reed door
Ze hielden hem staande, maar Nahel reed door, een rood stoplicht negerend. De agenten scheurden erachteraan totdat Nahel in een file niet verder kon. Hij weigerde de motor uit te zetten, waarop een van de agenten zijn wapen trok en het in de richting stak van zijn hoofd. Nahel weigerde nog steeds mee te werken en reed toch door, waarop de agent hem doodschoot.

Lees hier het hele artikel:

René ter Steege: Het altijd verdrongen schrikbeeld van een burgeroorlog komt in Frankrijk steeds dichterbij, in: Wynia’s Week 5 juli 2023

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Archieven