Hedy (10): Regeringscommissaris spreekt zich uit

Nu op verzoek van het kabinet het gesprek over grenzen en respect wordt aangegaan was ik benieuwd hoe regeringscommissaris Mariëtte Hamer tegen de vroegere praxis van Hedy d’Ancona aankijkt.

Zoals bekend heeft laatstgenoemde nooit een geheim gemaakt van haar voorliefde voor vrijen met kinderen. ‘Ik ben erg erotisch, ik vrij vaak met ze, ook met Guus, of met anderen, dat vind ik heerlijk’, tekende NRC destijds op uit de mond van d’Ancona.

Bij mijn weten heeft Hedy d’Ancona publiekelijk nooit afstand genomen van de praxis die zij uitventte.

Bij haar afscheid van de SER vorig jaar noemde het boegbeeld voor de aanpak van grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld, regeringscommissaris Mariëtte Hamer, d’Ancona haar grote inspirator. Dat was een extra reden om juist haar om een reactie te vragen.

Reactie
De regeringscommissaris bedankt in de eerste plaats dat de kwestie bij haar onder de aandacht wordt gebracht en reageert dan:

‘De uitspraak waar u naar verwijst is van 50 jaar geleden, een tijd waarin, zoals u ook aangeeft in uw mail, er anders werd gekeken naar seksualiteit en kinderen. Inmiddels weten we beter, met de blik van nu keuren we maatschappelijk en strafrechtelijk gezien seksueel gedrag jegens kinderen af’.

Het spreekt voor zich dat de regeringscommissaris dit ook doet, zo eindigt Mariëtte Hamer haar afkeuring van seksueel gedrag zoals ook door d’Ancona gepraktiseerd.

En nu?
Alle waardering voor de helderheid die de onafhankelijk regeringscommissaris verschaft. Ook nu het een partijgenoot betreft die voor haar in het streven naar gelijke rechten altijd een groot voorbeeld is geweest. Zoals Hedy bij velen – vrouwen én mannen – in positieve zin tot de verbeelding heeft gesproken.

Wat willen we nu dan nog?

Wordt vervolgd

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Archieven