Hedy (12): Een niet-literaire levensles

Geloof me maar dat ik net als de rest van Nederland Hedy d’Ancona een enig mens vind. Maar wat mij ronduit en steeds meer verbaast is dat zij met het ouder worden nooit één keer is teruggekomen op haar niet-literaire voorkeur voor erotische handelingen van volwassenen met kinderen.

Omdat Hedy naar eigen zeggen van nature heel erotisch is, schreeuwde zij destijds van de daken dat ze ‘vrijen met kinderen heerlijk’ vond. Dat bedenk ik niet. Vanuit krantenboek Testament van de Pers ga ik af op letterlijke uitspraken opgetekend (en nooit weersproken) in professionele journalistieke media.

Over het betrekken van kinderen bij de eigen erotische behoeften van volwassenen wordt tegenwoordig anders geoordeeld. Ik acht niet uitgesloten dat dat voor Hedy ook geldt en dat ze liever niet meer herinnerd wordt aan haar seksuele praxis met kinderen.

Zij praat deze week liever op een literaire avond met Humberto Tan onder de kop ‘We worden honderd!’ Tan fotografeerde en interviewde honderd mensen van honderd jaar en ouder over hun gelukkigste momenten, grootste angsten en diepste dromen. Het resultaat is een boek met de titel ‘Morgen gaat het beter’. Ik heb het nog niet gezien maar het moet een intrigerend tijdsbeeld van de afgelopen eeuw bevatten.

Volkskrantjournaliste Marjon Bolwijn verdiepte zich voor een geweldige serie in de krant ook in levenservaringen van honderdjarigen als getuigen van grote gebeurtenissen en veranderingen in de afgelopen eeuw. Tegen die achtergrond spreekt zij met de naar eigen zeggen ‘feminist tot in de kist’ Hedy d’Ancona.

Leuk natuurlijk om over ouder worden en vrolijk verval te praten. En toch. Misschien wil de 85-jarige naast het ene grote feest dat haar leven is, voor één keer ook publiekelijk reflecteren op het vlak van machtsrelaties naar kinderen – terwijl zij zich net bevrijdde van de patriarchale kant. Die overigens ook lekker meedeed in het erotische feest van volwassen mensen met toen nog kleine kinderen.

’t Is even niet literair maar wel intrigerend om voordat het deksel erop gaat te horen tot welke wijze levensles Hedy bij het zich uitleven op kinderen is gekomen. Ook omdat zij als publieke figuur en grote knuffel van links Nederland enige maatschappelijke verantwoordelijkheid draagt.

Wordt vervolgd

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Archieven