Vandaag kreeg minister Dennis Wiersma mondelinge vragen vanuit de Tweede Kamer over een lespakket voor het basisonderwijs in het kader van de Week van de Lentekriebels.
Het lespakket is vervaardigd door Expertisecentrum Rutgers. De inhoud hiervan leidde afgelopen dagen in de samenleving en vooral bij ouders tot nogal verbaasde reacties.
Kamerlid Thierry Baudet had een disclaimer die (ik deel en die) zegt dat tolerantie een basisprincipe is. Daar gáát het dus niet over. Hij heeft wel moeite met het op zeer jonge leeftijd al promoten van expliciete seksuele handelingen en het sluipenderwijze normaliseren van seksuele relaties van volwassenen met kinderen.
Het onderwijsdepartement van minister Dennis Wiersma voor Primair en Voortgezet Onderwijs heeft geen bemoeienis gehad met de inhoud van het lespakket. De minister vindt het in de eerste plaats belangrijk dat je als kind grenzen leert kennen en stellen. Zo kan er in groep 2 best al worden gesproken over wat je prettige of minder prettige aanrakingen vindt. Repectvol omgaan met elkaar en met seksualiteit staat voorop.
Heerlijk vrijen
PvdA-coryfee Hedy d’Ancona heeft er nooit een geheim van gemaakt dat zij, omdat zij ‘erg erotisch’ is, het vroeger heerlijk vond om met (de) kinderen te vrijen. ‘Ik vrij vaak met ze, ook met (haar toenmalige partner, red.) Guus, of met anderen, dat vind ik heerlijk’, gaf ze in het openbaar te kennen. Bij mijn weten is Hedy daar nooit één keer in het openbaar op teruggekomen. Terwijl daar in het kader van gezonde relaties met jonge kinderen ook vandaag nog alle aanleiding toe is.
Ik moest daar heel erg aan denken toen ik onlangs een verhaal van Vivienne Groenewoud op Reporters Online las onder de harde titel Misbruikt door je moeder.
Bij seksueel misbruik denken we immers al snel aan een man als dader. Maar in het journalistiek knap opgetekende verhaal op Reporters Online ging het om een meisje dat met haar broertje jarenlang seksueel werd toegeëigend door haar moeder.
Kind begrijpt het niet
Jarenlang besefte zij niet dat wat haar overkwam, seksueel misbruik was: ‘Als kind weet je alleen wat er met jou gebeurt, er is geen referentiekader. Bovendien zei haar moeder dat moeders zo laten zien hoeveel ze van hun kinderen houden.’
En toen, van de ene op de andere dag, stopte het. Althans: het fysieke misbruik. Pas toen zij in de twintig was, besefte zij dat ze feitelijk mishandeld was. Ze ontwikkelde een eetstoornis, ‘want daardoor had ik het gevoel dat ik de controle over mijn leven had’. Een gevoel dat ze als kind en puber nooit had gekend.
Tot aan de dood van haar moeder is nooit over de situatie gesproken. Vlak voordat haar moeder stierf heeft het zwaar gekwetste kind wel verteld dat ze haar vergaf voor wat er was gebeurd in haar jeugd.
Wordt vervolgd