Boek Hadassah

Hedy (15): Hadassah

Hadassah de Boer, dochter van de overleden psychiater Guus de Boer en van PvdA-coryfee Hedy d’Ancona, heeft met haar boek ‘De vrouw van mijn vader’ nu ook ongeveer alle regionale bladen gehaald.

Vier jaar was ze, toen haar ouders bekendmaakten dat ze gingen scheiden. Hadassah is op 30 maart 1971 geboren. Vanuit Testament van de Pers vind ik die datum wel van belang want 12 mei is het 50 jaar geleden dat de nu 85-jarige Hedy d’Ancona met haar toenmalige echtgenoot een opmerkelijk interview aan NRC Handelsblad gaven. Verslaggeefster Ineke Jungschleger bleef tot 4 uur ’s nachts en schreef daarna een hele krantenpagina vol.

Nadat Guus vrijmoedig kond had gedaan van zijn visie op het verschijnsel jaloezie, kwamen de kinderen van het stel ter sprake. “Ik ben erg erotisch, ik vrij vaak met ze, ook met Guus, of met anderen, dat vind ik heerlijk”, tekende NRC op uit de mond van d’Ancona.

Dat was in 1973. Hadassah was toen een peutertje van 2. Nu even over haar oudere broer.

Hedy heeft er ook nooit een geheim van gemaakt dat haar zoon Hajo geboren is na een buitenechtelijke affaire met Berend Boudewijn. Ze besloot in 1967 op vakantie te gaan met Berend en daarna bleek dat ze zwanger was, zo halen we uit, jawel Story, en de Volkskrant. Later volgden onder meer Ed van Thijn en Aad Veldhoen. Dat geloof ik allemaal wel. Net als Hedy’s uitspraak dat haar leven bespikkeld is met mannen.

Kinderen en volwassenen
Waar het mij om gaat zijn de kinderen. Hadassah mag zich in haar boek dan hebben toegelegd op de nieuwe vrouw van haar vader Guus, maar wat is haar en haar oudere broer Hajo overkomen omdat moeder én vader zonodig hun erotische lusten op kinderen moesten botvieren? En hoe kijken zij daar op terug nu hun moeder Hedy zelf nooit publiekelijk is teruggekomen op het gebruik van (de eigen) kinderen door volwassenen? Ook niet in het kader van grensoverschrijdend gedrag waar nu meer aandacht voor is?

Over haar vader Guus vertelt Hadassah, onder andere in de Leeuwarder Courant van 22 april 2023: ‘Hij was psychiater en vond het leuk om dingen aan te horen. In latere gesprekken kon hij zich heel veel dingen niet meer herinneren. “Ging dat zo vroeger? Wat een gek gedrag van ons”. “Ja pap, je zat er gewoon bij!” (…) En ik? Ik hield mijn mond.’

De verwachting dat Hadassah zich juist in haar puberteit verzet tegen haar stiefmoeder, wordt in het recente interview resoluut van tafel geveegd. ‘Het meeste verzet was er toen ik een jaar of 6, 7 was. Mijn vader noemde het hysterische aanvallen. Ik kon echt woedend zijn, dan ging ik enorm gillen. Ik weet nog dat ik me een keer aan de spijlen van de trap vasthield. Twee volwassenen zaten aan met te trekken.’

Haar moeder, Hedy dus, heeft het er zelfs eens met een kinderpsycholoog over gehad. Die vond het alleen maar goed: ‘Dan is het eruit voor later’.

En nee, dit is geen recensie.

Wordt vervolgd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Archieven