Hedy (18): Thijs Römer en praten over seks

De rechtbank in Assen doet 8 augustus uitspraak over acteur Thijs Römer (45) die terechtstond voor het verleiden van drie minderjarige meisjes tot het sturen van naaktfoto’s.

Hij is twintig jaar ouder dan de slachtoffers, lees ik in weer een uitstekend journalistiek verslag van Saskia Belleman. Ik citeer een paar stukjes uit de Telegraaf:

De digitale ontucht speelde zich af tussen november 2015 en november 2017. Een van zijn slachtoffers, de destijds 14-jarige Nena, raakte getriggerd door het The Voice-schandaal en riep de acteur in mei 2022 via Twitter ter verantwoording.

Volgens officier van justitie Henk Mous maakte de acteur zich schuldig aan het „seksueel inkapselen van jonge meisjes die daar nog lang niet aan toe waren.”

Römer wilde ze naar eigen zeggen alleen een goed gevoel geven. Hij had wel gesprekken met ze over seks, „maar dat was technisch. Zonder erotische lading.”

Grensoverschrijdend
Bij de politie gaf Römer na een aanvankelijke ontkenning nu ook wel toe dat hij over de grens is gegaan. „Zij was 14”, zei hij over het meisje dat hem vorig jaar ter verantwoording riep via Twitter. „Ik was veel ouder en ook nog een bekende acteur. Dat heb ik toen niet in ’t oog gehad.”

Acteurs spreken onder elkaar veel over seks, zei Römer. „Dat doe ik met meer mensen heel makkelijk. Omdat ik het een prettig gespreksonderwerp vind.” En misschien komt het ook wel door zijn Amsterdamse opvoeding waarin aan de keukentafel open werd gesproken over seks.

Door het publiek is hij al veroordeeld, „daar komt hij nooit meer vanaf. Er is geen aspect van zijn leven dat niet is geraakt, zijn carrière is verwoest. Hij is uit films geknipt, opdrachten zijn opgedroogd. Hij zal ook in de toekomst vermoedelijk een paria blijven binnen de filmindustrie.”

Kut en kinderen
Ik moest bij deze publieke veroordeling even denken aan de grootste knuffel van links Nederland, Hedy d’Ancona. Mede-oprichter van de Dolle Mina-emancipatiebeweging, een van de oprichters van feministisch Maandblad OPZIJ, socioloog, auteur en voor de PvdA onder meer staatssecretaris, Europarlementariër, Eerste Kamerlid en minister van WVC. Kortgeleden, bij het 50-jarige jubileum van haar lijfblad, haalde ze op hoe het in de mode raakte om je eigen kut en die van anderen te bekijken. Dus kwam destijds ‘Kut ruikt lekker’ met grote letters op de cover.

Maar waar ze al die jaren nooit op is teruggekomen is haar voorkeur voor ‘heerlijk en veelvuldig vrijen met kinderen’. Want: ‘Ik ben erg erotisch’. Tegen de achtergrond van wat Thijs Römer in zijn leegte na de scheiding van actrice Katja Schuurman meemaakte en teweegbracht, kijk ik ervan op dat het publiek geheim van Hedy binnen en buiten de PvdA kennelijk al die jaren geaccepteerde praxis is geweest.

PvdA-diva stinkt
Seks met kinderen en alles wat daar zelf maar naar riekt, wordt tegenwoordig weer even scherp veroordeeld als vóór de seksuele revolutie, schreef Roelof Bouwman in HP De Tijd van 26 augustus 2005. Daarin noemt hij ook de ontboezemingen van Hedy d’Ancona en haar toenmalige echtgenote Guus de Boer. Maar de PvdA-diva, overigens een ‘enig mens’, is al die jaren handig de dans ontsprongen. Oftewel nooit ter verantwoording geroepen.

Wat mij verbaast is dat iemand die zo de mond vol heeft van gelijke rechten en een eerlijke machtsverdeling , waaronder vrij zijn van intimidatie, kinderen gebruikt om eigen erotische behoeften te bevredigen. Dan zit er spanning tussen wat iemand zegt en wat iemand doet. Zeker als alom geadoreerd rolmodel. Haar dameskut mag nog zo lekker ruiken, de zaak stinkt.

Ik ben benieuwd hoe Hedy als feminist nu bijna in de kist hier tegenaankijkt nu ze het imago heeft dat ze fel tegenstander is van machtsmisbruik.

Me too geldt óók voor vrouwen
Ik herhaal mezelf, maar als we onrecht willen bestrijden moeten we ook naar en achter ons zelf kijken. Dat geldt voor mannen en voor vrouwen. Me too heet dat. Vrijen door heel erotisch ingestelde volwassenen met onschuldige kinderen heeft altijd met machtsverhoudingen te maken. Daarom vraag ik aandacht voor de jongsten onder ons. Kinderen, met name. Ook de kinderen van Hedy die kennelijk ook het ‘heerlijk vrijen’ met hun ouders pikten, voordat ze onder de boze stiefmoeder terechtkwamen.

Misschien ziet Hedy, de grootste knuffel van links Nederland die eerder met de veelvuldige vrijpartijen met kinderen te koop liep, termen om zich alsnog te verontschuldigen naar de kinderen die zij ooit heeft aangeraakt en gebruikt. Om zo recht te zetten wat krom is. Voor kinderen van vroeger en nu.

Wordt vervolgd

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Archieven