Hedy (6): Het grote voorbeeld

Bij haar afscheid van de Sociaal Economische Raad vorig jaar, noemde SER-voorzitter en vroeger fractievoorzitter van de PvdA in de Tweede Kamer, Mariëtte Hamer, partijgenoot Hedy d’Ancona als haar grote voorbeeld.

Hamer was daarvoor net benoemd tot regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld. Haar grote voorbeeld uit de zaal was in werkelijkheid iemand die in de machtsverhouding die een gezin is, naar eigen zeggen heerlijk kon vrijen met (haar) kinderen.

Natuurlijk hadden Hamers’ woorden niet betrekking op het seksleven van Hedy d’Ancona.  Misschien wist ze het op dat moment niet eens. Ze bedoelde emancipatie als rode draad.

‘Niet wegkijken, je mond houden en bagatelliseren’

Het thema seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld doet regeringscommissaris Hamer uiteraard wel veel. (Volkskrant 22 april 2022, ND 7 mei 2022). Onder meer omdat ze, toen ze jong was, ook wel vriendinnen heeft gehad die getekend waren door seksueel geweld, soms ook thuis. ‘Dat zijn dingen die je meeneemt in de rest van je leven’, weet Hamer. Daarom wil zij alsnog het gesprek aangaan over wat oké is en wat niet. Hamers’ belangrijkste boodschap: ‘Niet wegkijken, je mond houden en bagatelliseren’.

The Voice
De benoeming van Hamer door het kabinet volgde na een reeks onthullingen rond The Voice of Holland. Alleen nog maar op het vlak van media en politiek rond die tijd:

• De PvdA-fractie in de Tweede Kamer niet hoe snel zij kamerlid Gijs van Dijk naar Texel moest verbannen.
• Dion Graus van de PVV lag weer onder vuur.
• Frans van Drimmelen werd eruit geschopt bij D66.
• Tezelfdertijd werd Johan Derksen verontwaardigd aangepakt op een door hem opgebiechte jeugdzonde met een kaars.

’t Zijn trouwens allemaal mannen.

In het geval van Derksen is een kaars van 40 jaar geleden al onvergeeflijk, maar over vrijen met kinderen als (destijds?) een van de liefhebberijen van Hedy d’Ancona praten we niet. Dat is krom.

Bij Hamers’ afscheid van de SER viel ik zo ongeveer van mijn stoel. Hedy d’Ancona als grote inspirator? Het mocht weliswaar over gelijkschakeling van vrouwen gaan, maar wat deden we voor en met onze kinderen?

Wordt vervolgd

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Archieven