Hedy (9): Mediapersoonlijkheden

In NRC van 20 januari 2023 analyseeert Anne Corré het schandaal dat een jaar geleden aan het licht kwam over seksueel grensoverschrijdend gedrag bij The Voice.

Talpa haalde hét familieprogramma van de Nederlandse televisie van de buis. En, misschien nog wel belangrijker, aldus Corré: mediapersoonlijkheden die de gemiddelde televisiekijker hoog had zitten, vielen van hun voetstuk.

Zij stelt daarop de vraag of we onthullingen als The Voice wérkelijk nodig hebben om hardop tegen elkaar te zeggen dat ook bijvoorbeeld een dickpic naar een collega sturen niet kan. Ja, onthullingen zijn nodig, reageert Renée Römkens, bijzonder hoogleraar gendergerelateerd geweld aan de Universiteit van Amsterdam.

In de dertig jaar dat zij onderzoek doet naar geweld tegen vrouwen, valt het haar op hoe moeilijk Nederlanders het vinden te accepteren dat zoiets plaatsvindt. Römkens in NRC: „Het staat haaks op het zelfbeeld dat we hebben. Nederland is een beschaafd, geëmancipeerd land, vinden we. We hebben de boel op orde.”

Onthullingen als die bij The Voice doen beseffen dat ook wij niet heilig zijn, zegt Römkens in NRC. Ze zijn nodig om het gesprek over intimidatie te voeren, om meldingen van grensoverschrijdend gedrag te stimuleren. Maar tijdens zo’n mediastorm blijkt volgens haar ook hoeveel we nog bagatelliseren. Römkens: „We verdringen graag dat seksuele intimidatie vaak voorkomt, zien het telkens weer als incident of uitzondering, en zijn telkens weer verrast.” (einde citaat)

Kanttekeningen
Een paar kanttekeningen van mij. Uit de analyse van ongewenst en grensoverschrijdend gedrag achter de schermen van The Voice komt naar voren dat onthullingen nodig zijn. Ook omdat het niet om één geval nu gaat, maar over incidenten en mogelijk zelfs gedragspatronen die na en bij elkaar jaren bestrijken. Daarnaast kunnen mediapersoonlijkheden ook collectieve aandacht op zichzelf gericht krijgen. Soms. Ineens. Heel persoonlijk. En zelfs na jaren.

Iemand kan succesvol of geliefd zijn én grenzen overschrijden, las ik in hetzelfde NRC.

Daarom moest ik toch even denken aan mediapersoonlijkheid Hedy d’Ancona. Buitengewoon gewaardeerd PvdA-coryfee. Die in het kader van #RoodGroen nu ook lid is geworden van GroenLinks. Knuffel van links Nederlands. Bij wie NRC binnenkort 50 jaar geleden even smeuïg als gretig optekende dat Hedy (‘Ik ben erg erotisch’) het heerlijk vond om vaak met de kinderen te vrijen. Terwijl ze een levensopdracht zag in het doorbreken van bazigheid.

Laat NRC nou liever niet meer herinnerd worden aan die oude journalistiek!

Wordt vervolgd.

Reageren? Mail naar info@testamentvandepers.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Archieven